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This responds to your email on January 15, 2024, to the Attorney General, who asked me 
to respond on her behalf. Your email included an attached letter asking several questions 
regarding midwives and Chapter 457J, Hawaii Revised Statutes (HRS). We respond to those 
questions as follows, according to the questions posed in your letter.

1. Are Birth Attendants legally allowed to continue practicing past July 1,2023?

No, birth attendants are not legally allowed to continue practicing past July 1, 2023. The 
laws governing midwifery start with the premise that no person shall engage in the practice of 
midwifery, except as provided in HRS Chapter 457J. See HRS § 457J-5. In other words, all 
practitioners of midwifery are regulated by HRS Chapter 457J.

HRS § 457J-6 then describes exemptions, one of which is for persons acting as birth 
attendants on or before July 1,2023. Birth attendants are not midwives. Rather, they are a 
separate category of practitioners who were exempted by the legislature when HRS Chapter 457J 
was enacted in 2019. The legislature specifically stated that the enactment of Act 32;

also exempts a separate category of birth attendants for a three-vear 
period, to allow this community to define themselves and develop 
common standards, accountability, measures, and disclosure requirements.
By the end of the three-vear period, the legislature intends to enact statutes 
that will incorporate all birth practitioners and allow them to practice to 
the fullest extent under the law. The legislature also notes that practicing 
midwifery according to this Act does not impede one’s ability to 
incorporate or provide cultural practices.
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Act 32, 2019 Haw. Sess. Laws 83. Emphases added. The fact that Act 32 specifically references 
a three-year period indicates a finite period of time that closes at the end of the tliree years, July 
1,2023.’

Reading HRS §§ 457J-5 and 457J-6 a)(5) together, it is clear from the plain language that 
the latter provides an exemption for persons acting as a birth attendant only until July 1,2023, 
subject to certain conditions.2 After July 1, 2023, birth attendants are no longer exempted from 
the requirements of having a midwife license. I ’he obligation to obtain a midwife license is 
based on HRS § 457.1-5, which is still in effect.

In addition to the explicit language of Act 32’s provisions and Session Laws, the 
legislative history of Act 32 supports the interpretation of having all birth practitioners becoming 
licensed by a definite date in the near future.3 The Committee on Commerce, Consumer 
Protection, and Health stated that “all persons engaged in the practice of midwifery as required 
by this measure shall be licensed by January 1,2024.” S. Journal, Stand. Comm. Rep. No. 659 
(Haw. 2019). The Committee on Health reported that a Proposed Draft it received after public 
testimony added “provisions allowing for the continued practice of birth attendants who are not 
midwives through July 1, 2023.” H. Journal, Stand. Comm. Rep. No. 1700 (Haw. 2019). 
Emphasis added. Lastly, the Committee on Finance stated that this measure “[ejxempts a 
separate categoiy' of birth attendants until July 1,2023, to allow time to define and develop 
common standards, accountability measures, and disclosure requirements for birth attendants.”
H. Journal. Stand. Comm. Rep. No. 2213 (Haw. 2019). Emphasis added.

Clearly, the use of the terms “through” and “until” reflects a specific window of time, the 
closure of which ends on July 1,2023. The three-year time period had the specific purpose of 
defining and developing common standards, accountability measures, and disclosure 
requirements for birth attendants. We are unaware of any wording in the statute or intent 
expressed in the legislative history to include a silent or implicit grandfather clause in HRS § 
457J-6.

Given the express language of HRS Chapter 457J and the Session Laws and legislative 
history of Act 32, we conclude that the exemption for birth attendants as provided in HRS § 
457.1-6(a)(5) ended on July 1,2023.

1 Section 12 of Act 32. Haw. Sess. Laws 91, states that the Act “shall take effect upon its approval; provided that 
sections 6 and 7 shall take effect on July 1, 2019.” Thus, the three-year period referenced in HRS § 457J-6 ends on 
July 1,2023,
2 A basic tenet of statutory interpretation is that where the language of the law in question is plain and unambiguous, 
the duty of the court is only to give effect to the law according to its plain and obvious meaning. In re Estate of 
Spencer. 60 Haw. 497, 499 (1979).
3 Where the language of a statute is ambiguous or of doubtful meaning, the court may consider extrinsic aids to 
construction. State v. Ogata. 58 Haw. 514. 518 (1977). See also HRS $ 1-15 (Construction of ambiguous context).
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2. Are birth attendants and other birth working professionaLs (i.e. doulas, lactation 
consultants, counselors, cultural or religious practitioners, extended hanai, etc.) 
legally allowed to practice if their scope is not identical to the definition of 
midwifery but contains any combination of the activities in the definition?______

HRS § 457J-2 defines midwifery to mean the provision of one or more of the following 
services:

Assessment, monitoring, and care during pregnancy, labor, childbirth, 
postpartum and interconceplion periods, and for newborns, including 
ordering and interpreting screenings and diagnostic tests, and carrying out 
appropriate emergency measures when necessary;
Supervising the conduct of labor and childbirth; and
Provision of advice and information regarding the progress of childbirth and 
care for newborns and infants.

(1)

(2)
(3)

Emphasis added. In other words, the provision of any one service, or one service in combination 
with another service included in the definition of midwifery, constitutes the practice of 
midwifery for which a license is required. The provision of services does not need to be exactly 
identical to or encompass all of the activities listed in the definition of midwifery to be 
considered the practice of midwifery. Unless exempted by HRS § 457J-6, the provision of any 
activity in the definition of midwifery requires a license.

2.a. The definition does not include details about payment. Would a hanai family 
member be considered to be practicing midwifery without a license if they 
“provided advice and information regarding the progress of childbirth and 
care for newborns and infants”?_______________________________________ _

HRS § 457J-6(c) states that “[njothing in this chapter shall prohibit a person from 
administering care to a person’s spouse, domestic partner, parent, sibling, or child.” Because 
hanai family members are not included in this statute, hanai family members providing any of 
the activities described in the definition of midwifery would be considered practicing midwifery 
without a license regardless of whether money is exchanged.

2.b. HRS 457J exempts persons assisting their spouse, domestic partner, parent, 
sibling, or child but not grandparents, aunties, uncles, cousins, or broader 
hanai family.________________________________________________________

Correct. As explained in 3. above, HRS § 457J-6(c) specified only a limited group of 
individuals. Extended family members were not reeognized as those permitted to assist in care.

896616 i.docx



Page 4

2. C. HRS 457J exempts professionals who are “licensed and performing work
within the scope of practice or duties of the person's profession that overlaps 
with the practice of midwifery” but does not exempt professionals like doulas, 
lactation consultants, or religious or cultural practitioners that do not 
currently have a licensing regime.__________________________________________

Partially correct. HRS § 457J-6 describes exemptions to the general license requirement 
of  HRS § 457J-5. HRS § 457J-6(a)(l) exempts certified nurse-midwives licensed under Chapter 
457. HRS § 457J-6(a)(2) exempts those “licensed and performing work within their profession"’ 
that overlaps with the practice of  midwifery. Emphasis added. HRS § 457J-6(a)(3) exempts 
student midwives subject to certain conditions. And HRS § 457J-6(a)(4) exempts “a person 
rendering aid in an emergency where no fee for the service is contemplated, charged, or 
received.” Because they are unlicensed, birth professionals such as doulas or lactation 
consultants are not included in those exempted by HRS § 457J-6(a)(2) which specifies a licensed 
status.

Regarding religious and cultural practitioners, HRS § 457J-6(b) states that “[njothing in 
this chapter shall prohibit healing practices by traditional Hawaiian healers engaged in traditional 
healing practices of prenatal, maternal, and child care as recognized by any council of  kupuna 
convened by Papa Ola Lokahi. Nothing in this chapter shall limit, alter, or otherwise adversely 
impact the practice of  traditional Native Hawaiian healing pursuant to the Constitution of  the 
State of  Hawaii.” This provision seems to allow  traditional healing practices of  prenatal, 
maternal, and child care so long as those practices are recognized by a council of  kupuna 
convened by Papa Ola Lokahi.

While the provision also allows the practice of  traditional Native Hawaiian healing 
pursuant to the Constitution of  the State of  Hawaii, the specific Native Hawaiian healing practice 
protected by the State Constitution is not identified. In addition, Act 32, which created HRS 
Chapter 457J, states that “[t]he legislature also notes that practicing midwifery according to this 
Act does not impede one’s ability to incorporate or provide cultural practices.” Act 32, 2019 
Haw. Sess. Laws, 83. Emphasis added. But while a licensed midwife can certainly include 
cultural practices, it is not clear what, if  any, cultural practices are exempted from midwifery 
licensure.

3. Does HRS § 436B-27(b) apply to birth attendants, doulas, lactation consultants,
counselors, cultural or religious practitioners, extended hanai, etc.?____________

Yes. Except for the parameters described for cultural practitioners in HRS § 457J-6(b), 
any person who engages in any of  the activities included in the definition of  midwifery for which 
a licensed is required and fails to obtain such license, or advertises or represents that the person 
is licensed to engage in midwifery’, is subject to HRS § 436B-27 and its penalties.
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HRS § 436B-27(b) states that "[a]ny person, who engages in an activity requiring a 
license issued by the licensing authority and who fails to obtain the required license, or who uses 
any word, title, or representation to induce the false belief that the person is licensed to engage in 
the activity, other than a licensee who inadvertently fails to maintain licensing requirements 
under the appropriate licensing statute and who subsequently corrects the failure so that there 
was no lapse in licensure, shall be guilty of a misdemeanor and each day of unlicensed activity 
shall be deemed a separate offense.’'

Lastly, your email included a Civil Beat article entitled “Midwifery Should Be Regulated 
For Safety Of Consumers And Community’’. You asked if the author’s assertion is correct that 
“birth attendants can continue practicing past July 1,2023 because birth attendant’s services are 
not considered midwiferyEmphasis in original. As explained in I. above, we opine that the 
author’s assertion is incorrect and that birth attendants are prohibited from practicing past July I, 
2023.

Please feel free to contact me if you have further questions or concerns. My contact 
information is sliari.i.wonufd>!iawaii.gov and (808) 586-1180.

Very truly yours,

(h'—
Shari Wong
Deputy Attorney General

APPROVED;

» C IAnne E. Lopez 
Attorney Genera!
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